top of page

Hva har Skarvøy med James Bond å gjøre?

​

Her er skipperen Seddon (tv) og nestkommanderene Guy Hamilton på Secret Service sin spesielle MTB som var i området ved Skarvøy fire ganger i 1944 og 1945. 

​

Hulene i øst, som er skapt av store blokker, har en spennende historie, og er tilgjengelige via fastmontert stige. Hulene ble et gjemmested under andre verdenskrig og har følgende spennende historie.

Følgende er hentet fra Stavanger Aftenblad artikkelen «Utrolige Rogaland: James Bond øya i Egersund»

«Rett sør for Skarvøy ligger det en 501 kilometer lang telegrafkabel fra Peterhead i Skottland, nord for Aberdeen, til Hestnes i Eigersund. Den ble lagt allerede i 1869. Kabelen var den direkte årsaken til at Egersund ble invadert av tyske soldater tidlig om morgenen 9. april 1940, og den ble satt ut av drift kort tid etter at de første soldatene hoppet i land. Selv om tyskerne klarte å kutte den fysiske forbindelsen mellom landene, klarte de aldri å hindre at norske motstandsfolk og agenter sendte trådløse radiosignaler med beskjeder over til England fra ulovlige sendere.

En av disse ble plassert lokalt i området og hadde kodenavnet Aquarius. Flere av disse som opererte denne ulovlige senderen måtte etter hvert gå i dekning eller rømme landet for å unngå å bli arrestert. Sverre Vinningland fra Bjerkreim, de to egersunderne Jan Larssen og Arnold Hovland og Jens Johannesen kom seg ut til grottene på Skarvøy for å bli plukket opp av en britisk MTB kalt «Lone Wolf». MTB 718 kom fra Aberdeen 2. november 1944. MTB-en skulle plukke opp de fire norske motstandsfolkene i mørket en gang mellom klokken 22 og 04. De hadde også avtalt et lyssignal. De fire mennene på øya så en tysk konvoi som forlot Egersund, og rett før klokken 22 var det en annen båt som gled forbi med slukte lanterner. De fire på øya var i ferd med å gjøre seg til kjenne og trodde et øyeblikk at det var det var den engelske MTB-en. Men de ble heldigvis stående i mørket. Båten viste seg å være en tysk minesveiper som eskorterte den tyske konvoien, og den britiske båten som var kommet for å redde dem, kunne fort være i alvorlig trøbbel. Den tyske konvoien forsinket MTBen så mye at tiden var i ferd med å renne ut i forhold til deadline. De fire på land var kalde og vurderte å gjøre vendereis. De akkurat begynt på returen da de fikk øye på en båt i kort avstand fra land. Denne gangen utførte de det avtalte signalet, og en robåt ble sjøsatt for å hente dem.

Deadline var egentlig passert med tre minutter da nestkommanderende førsteløytnant Guy Hamilton og to andre gikk over i en 25 fot lang robåt som ble brukt som landingsfartøy Han var riktignok ikke så veldig kjent på det tidspunktet, men det skulle han bli. Etter 2. verdenskrig ble Hamilton regissør for fire James Bond-filmer. Han skal ha sagt nei til å regissere den første filmen Dr. No (1962). Men sto seinere bak Goldfinger (1964), Diamonds are forever (1971), Live and let die (1973) og The Man with the Golden Gun (1974). De to første med Sean Connery i hovedrollen, og de to siste med Roger Moore som agent 007. »

bottom of page